Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Assen
INHOUD

Route van 14,5 km

Twee keer overdragen. Een lage brug waar je misschien ook liever overdraagt.
En passage door Sluis Peelo, waar je eventueel ook kunt overdragen.

Kanoverhuur:

Naar het startpunt Havenkade

Neem vanaf snelweg A28 de afslag 34 richting Centrum Assen. Je passeert de brug over den Noord-Willemsvaart. Bij verkeerslichten ga je linksaf en een klein stukje verder bij de verkeerslichten rechtsaf (richting Centrum). Na de brug over het Havenkanaal ga je bij de eerstvolgende verkeerslichten linksaf de Doctor A.F. Philipsweg op. Volg de flauwe bocht naar rechts en ga dan linksaf de Havenkade op. Het startpunt is bij de sluis. Hier is ruime gratis parkeergelegenheid.

Ronde van 14,5 km.

Vanaf het startpunt ga je naar links Het Kanaal op. Na 1,6 km. kom je bij Sluis 1. Je moet hier overdragen, maar er zijn goede kanosteigers. Even verder kom je bij een T-kruising. Hier ga je rechtsaf De Vaart op. Een klein stukje verder is een heel lage brug, waar je moet overdragen. De kanten zijn laag, dus in- en uitstappen is geen probleem. Even verder zie je links de imposante Johan Willem Friso Kazerne, gebouwd in 1892. Er is een bruggetje linksaf, maar het water is voorbij de brug gedempt. Bij de volgens T-kruising ga je rechtsaf. Je komt gelijk bij een lage brug. Het lukte mij bij het middengedeelte onderdoor te varen. Eventueel kun je hier overdragen. De kanten zijn vrij laag. Het kanaal loop een stuk langs de A28, dus er is wel wat verkeersgeluid. Het is wel een mooi stuk met veel bomen. Voorbij een bocht naar rechts kom je bij Sluis Peelo. Tijdens bedieningstijden kun je hier gratis schutten. Het is ook geen probleem als je met maar één kajak door de grote sluis wilt. Het is wel aan te bevelen vooraf even te bellen om aan te kondigen dat je eraan komt. Passeren duurt minder dan 15 minuten, behalve als je moet wachten voor een boot uit de andere richting. Het is mogelijk over te dragen, maar de veilige route door het fietstunneltje is 800 meter. Net voorbij de sluis is links een lange lage steiger.
Ongeveer anderhalve kilometer verder kom je langs een kleine passantenhaven. Hier is geen kanosteiger. Een klein stukje verder ga je scherp rechtsaf het Havenkanaal op. Na 2 km. is links een boothelling. Deze kun je als alternatieve startplaats gebruiken. Even verder kom je langs de Asser Roei Club. Je kunt op de steiger pauzeren als er verder geen roei-activiteiten zijn. Dan passeer je links de zijvaart Deurzerdiep. Ik ben hier een stukje op gevaren, maar voorbij de spoorbrug was een drijvend scherm om rommel uit de stroom tegen te houden. Uitstappen was hier wat lastig, dus dat heb ik niet geprobeerd. Vanaf hier is het 1,9 km. terug naar het startpunt.

Downloadbare GPS-track (14,5 km) rond Assen.

Sluis Peelo. Als je niet kunt schutten is dit de aanbevolen route voor het omdragen.
De weg over de brug is doorgaans druk en met een kano moeilijk over te steken.

Het Kanaal.

Sluis 1 in Het Kanaal.

Sluis 1 in Het Kanaal.

Huizen langs De Vaart achter de brug.

De Vaart.

Sluis Peelo in het Noord-Willemskanaal.

In de sluis Peelo.

Terug bij het startpunt aan het Havenkanaal. Toen kwam eindelijk de zon er door...

Sluis Peelo

Je kunt tijdens de bedieningstijden gratis schutten. Zelfs voor één enkele kano is dat mogelijk. Je kunt het beste vooraf met de sluiswachter contact opnemen om te zeggen dat je eraan komt: Tel 0592-340560.
Overdragen langs de sluis is mogelijk, maar je moet een drukke weg oversteken of voor een omweg door een fietstunneltje kiezen. In beide gevallen is een kanokarretje wel aan te bevelen.