Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Westland
INHOUD

Kanoverhuur:

Kanoverhuur: De Zweth, Zwet 1d, 2295 KZ Kwintsheul, Tel. 0174-290125. Dit is aan het Zweth bij knoopppunt 20.

Downloadbare GPS-track (19,9 km): Poeldijk.

Poeldijk

Een route van 19,9 km inclusief een omweg naar Loosduinen.

Startpunt bij De Uithof in Den Haag.

Vanaf de snelweg A4 tussen Schiedam en Den Haag neem je afslag 12 Den Haag Zuid. Rij 6,3 km. in westelijke richting over de N211. Ga bij de verkeerslichten linksaf naar De Uithof. Rij rechtuit en volg de bocht naar rechts over de trambaan. Aan het eind van de weg is een groot parkeerterrein waar je gratis kunt parkeren. Helemaal rechts is een mooie kanosteiger bij het clubhuis van kanovereniging De Windhappers.

Vanaf het startpunt vaar je naar rechts over de Wennetjessloot. Bij de T-kruising (29) kun je rechtsaf gaan voor een omweg door het park Madestein naar Loosduinen. Volg de bochten en borden naar knooppunt 64. Je komt langs de korenmolen De Korenaer (open op donderdag en zaterdag) en het Loosduins Museum. Hier ontdekte ik dat ik geen geheugenkaart in mijn camera had en moest dus op zoek naar een winkel. Bij de laatste bocht kun je bij het tehuis Brinckhaege de kant op. Een klein stukje rechtsaf is een Albert Heijn en een aantal andere winkels. Hier zit ook Blokker, en gelukkig verkoopt die SD-kaartjes :-)
Je vaart dezelfde weg terug en bij kruising 29 ga je rechtuit. Er loopt een drukke weg langs het water, maar een klein stukje verder kun je rechtsaf (43) de Booma Watering op. Hier mogen geen motorboten komen. Na 4,7 km. kom je op de Gantel uit (44). Dit is een voormalig riviertje dat vroeger bij Monster in zee uitmondde. Je gaat linksaf kun je bij knooppunt 45 of even verder bij 27 (wat ik heb gedaan) rechtsaf richting knooppunten 46 en 47. In Honselersdijk ga je bij knooppunt 28 linksaf richting knooppunt 37. Je blijft de vaart volgen tot een bord aangeeft waar je linksaf kunt naar knooppunt 42. Bij de volgende kruising ga je links en gelijk rechtsaf richting knooppunt 41. Bij knooppunt 41 kom je uit op de brede Wennetjessloot. Hier ga je linksaf richting knooppunt 29 terug naar het startpunt.

Zwethroute 21,8 km.

Startpunt 's-Gravezande:

Het startpunt van deze route is in het parkje achter de snackbar bij de rotonte Julianaweg en Rijnvaartweg in 's-Gravenzande. Er is gratis parkeerruimte langs de Julianaweg. Vanaf hier loop je een klein stukje door het park naar het water. Er is een lage oever met graskant waar je goed kunt instappen. De snackbar is op zondag gesloten.

Andere mogelijke startplaatsen zijn: De Lier (Kijckerweg), of Monster (Havenstraat).

Vanaf het startpunt ga je naar het eind van de vaart, waar je linksaf naar knooppunt 34 gaat. Na een kort stukje kom je bij een T-kruising waar je rechtsaf richting knooppunt 23 gaat. Na een kort stukje weer rechtsaf richting knooppunt 22. Blijf steeds rechtuit varen en volg het brede water. Als je een stukje langs de Maasdijk met de drukke N220 gevaren hebt, zie je rechts de Oranjesluis (knooppunt 21). Aanvankelijk was deze aangelegd om water in te laten, maar helaas bleek het water te brak voor de tuinbouw. Daarom werd de sluis gebruikt om bij eb overtollig water uit het Westland te lozen. Inmiddels is de sluis buiten gebruik. Aan het eind van het Oranjekanaal staat nu een gemaal. Vaar rechtuit langs de Oranjesluis richting knooppunt 40. Net voorbij de brug is rechts een kanosteiger waar je aan land kunt. Vaar verder langs een aantal huizen en neem dan de eerste zijvaart linksaf richting knooppunt 19. Het smalle water maakt een bocht naar links en dan onder een brug door naar rechts. Een stukje verder vaar je onder de N213 door en dan ga je linksaf. Vervolgens neem je de tweede zijvaart rechtsaf. Je komt uit op een meertje de Breeje Lee (19). Hier ga je rechtsaf richting knooppunt 18. Aan de overkant is een kanosteiger met picknicktafel. Volg de vaart door De Lier. Als je hier voorbij bent ga je na een kleine jachthaven bij linksaf richting knooppunt 20. Volg het brede water en je komt langs het grote Tradeparc Westland. Volg het water naar rechts, en ga dan linksaf richting Honselersdijk (32). Aan het begin van het dorp houd je rechts aan en volg het smalle water. In het centrum ga je net voordat de vaart doodloopt links onder een brug door en dan gelijk weer naar rechts naar knooppunt 47. Nu vaar je rechtuit langs knooppunt 46 naar 45. Hier ga je bij de T-kruising linksaf de Gantel op rchting knooppunt 44. Vaar rechtuit langs knooppunten 35, 25 en 23. Bij knooppunt 34 ga je linksaf (richting 39) en dan gelijk rechtsaf terug naar het startpunt.

GPS
's-Gravenzande: N 52.0036 E 4.1714
De Uithof: N 52.0386 E 4.2374

Booma Watering.

Booma Watering.

Honselersdijk.

Poeldijk.

Monster.

Monster, bij het themapark De Westlandse Druif. Hoewel geen aanlegplaats voor kano's, kun je hier met wat moeite wel op de kant komen. Bij het themapark is een terras aan het water (op zondag geopend, maandag gesloten).

Oranjesluis.

Wie meer wil weten over de geschiedenis van dit gebied kan kijken op de website van Midden Delfland.

Vaarroutes zijn duidelijk aangegeven.

Kaartje

Een kaartje met vaarknooppunten is te vinden op de site van Middendelfland.
Om het PDF-bestand te downloaden klik je hier.