Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Utrecht
INHOUD

Van Rhijnuen naar het centrum van Utrecht is 6,5 km.
Een tocht van Rhijnauwen naar Utrecht met een ronde over de Minstroom naar Park Bloeyendael, De Biltse Grift en terug over de Oudegracht is 21 km.

Startpunt Rhijnauen bij Bunnik:

Om bij Rhijnauwen te komen verlaat je de A12 (Utrecht - Arnhem) bij Bunnik. Volg de secundaire weg N411 in de richting Utrecht. Net buiten Bunnik zie je een bord dat aangeeft waar je rechtsaf moet naar Rhijnauwen. Vlak voor de brug is aan de linkerkant een parkeerterrein. Hier is een drijvende kanosteiger. Op een zonnig zondagmiddag kan het aardig druk zijn met mensen die hier komen kanovaren of roeien.

De Kromme Rijn slingert door een mooi landschap naar Utrecht. Je komt door het bos Amelisweerd. Je doet er meer dan een uur over om het centrum van Utrecht te bereiken. Ongeveer halfweg tussen Rhijnauen en Utrecht kom je langs kanoverhuur Rijnstroom. Even verder passeer je het stadion Galgenwaard. Vervolgens kom je langs een smalle doorgang links naar de Lunetten. Dit is het restant van een fortificatie. Even verder kom je langs een park met aan de rechterkant een kanosteiger. Als je bij de stad aankomt ge je rechtsaf de Maliesingel op. Vervolgens ga je weer rechtsaf de Minstroom op. Deze smalle vaart loopt naar het meer Zilveren Schaats. Net voor het meer is een stuw. Die staat meestal open, maar als hij gesloten is kun je hier overdragen. Je vaart linksaf over het meer. Even verder kun je rechtsaf onder een brug door naar het Park Bloeyendael. Hier is een kanosteiger gemaakt zodat je kunt overdragen het park in. Dit is ook een verkorte route naar de Kromme Rijn. Echter, er zijn een paar heel lage bruggen waar je niet kunt overdragen. Je kunt er alleen bij lage waterstand onderdoor, of je moet veel leniger zijn dan ik ben. Alleen bij kanoverhuur Rijnstroom is overdragen mogelijk. Het is echter wel 300 meter, en je moet een drukke weg oversteken (oversteekplaats met verkeerslichten). Voor deze route vaar je echter over de Biltse Grift verder naar het noorden. De vaart maakt een bocht naar links en je komt langs landhuis Het Hoogeland. Het beeld van de ijsbeer is een oorlogsmonument. Even verder gaat de vaart scherp rechtsaf onder een brug door. Vaar door over de Biltse Grift langs het Griftpark (de ingang is met een balk afgesloten). Bij de Maliesingel ga je rechtsaf. Aan het eind ga je linksaf de Oudegracht op. Aan het eind van de Oudegracht ga je linksaf en dan rechtsaf voor de terugtocht over de Kromme Rijn.
Natuurlijk kun je eerst nog een ronde over de Nieuwegracht en Maliesingel maken. Je gaat dan linksaf, en houd vervolgens rechts aan.

GPS Rhijnauen: Lat 52.0683 Lon 5.1778
GPS Kanoverhuur Rijnstroom: N. 52.0819 E. 5.1566. Op werkdagen is hier gratis parkeren vanaf 11:00 uur 's morgens (2021).

   

Downloadbare GPS-track van 21 km door Utrecht met startpunt Rhijnauen.
Rechts het parkeerterrein bij Kanoverhuur Rijnstroom. De rode lijn toont de instapplaats voor wie met de eigen kajak komt en eventuele overdraagroute van 300 meter.

Downloadbare GPS-track van 20,6 km door het centrum van Utrecht met startpunt Rhijnauen. .

Rhijnauwen.

Rhijnauwen.

Amelisweerd.

Huis St. Hiëronymus met rechts de ingang van de Minstroom.

Minstroom.

Stuw in de Minstroom. Overdragen is mogelijk als de stuw gesloten is.

Park Bloeyendael met het Provinciehuis.

Het Hoogeland met beeld van een ijsbeer.

Biltse Grift bij de Alexander Numankade.

De gedempte Catharijnesingel is in 2020 opnieuw geopend.

Oudegracht.

Oudegracht.

Oudegracht met de Domtoren in steigers (2021).

Oudegracht.

Beeldhouwwerk langs de Oudegracht.

Oudegracht.

Oudegracht.

Nieuwegracht.

Nieuwegracht.

Nieuwegracht.

Nieuwegracht. Pietas gebouw (1904).

Park Bloeyendael

In park Bloeyendaal zijn kanosteigers gemaakt. om een kanoroute naar de Kromme Rijn mogelijk te maken. Helaas is dit alleen bij lage waterstand mogelijk omdat er een aantal (te) lage bruggen zijn. Alleen bij de kanoverhuur aan de Kromme Rijn is overdragen mogelijk (300 meter over het parkeerterrein en een drukke weg oversteken).

Weerdsluis

Naar het noorden toe kun je over de Vecht richting Muiden varen. Je moet dan schutten bij de Weerdsluis (€3,50). Overdragen is mogelijk, maar niet gemakkelijk omdat je over een smalle houten trap moet.

Visdeurbel

Bij de Weerdsluis is een onderwater webcam waar je vissen kunt zien bij de Weerdsluis. De vissen willen naar de Kromme Rijn zwemmen om eitjes te leggen, maar kunnen bij de sluis niet verder. Vooral in het voorjaar gaat de sluis nog maar weinig open. Als je veel vis ziet kun je op de deurbel drukken om de sluiswachter een seintje te geven. Die kan dan de sluis openen om de vissen door te laten.

Blog van Nena

Klik hier om de blog van Nena te zien.