Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

Groningen en Paterswoldse Meer
INHOUD

Het Paterwoldse Meer is in de 16e en 17e eeuw door de winninge van turf ontstaan. Langs de noordkant van het meer verbouwden Groningers hun groenten. Langs de zuidkant ontstond recreatie. Toen de stad zich uitbreidde verdwenen de volkstuinen. De wildgroei van vakantiehuisjes werd gereguleerd en het gebied werd een recreatiegebied voor de stad Groningen. Langs het meer stroomde de Drentsche A. Het Noord-Willemskanaal werd gegraven grotendeels op het oude stroomgebied. Er zijn nog een paar stukken van de oude rivier zichtbaar. Het heet nu Hoornsediep. Het Paterswoldse Meer is met de Nijveenster Kolk verbonden met het Hoornse Diep. Er is een sluis waar je voor € 4,50 per vaartuig kunt schutten. Overdragen is mogelijk, aan beide kanten is een steiger. Helaas staat het bedieningshokje voor de sluis nogal in de weg zodat je met de kano een lastige bocht tussen het hokje en een hek moet maken.

Kanoverhuur:

Startpunt aan het Hoornse Meer.

Vanaf Drachten verlaat je de A7 bij afslag 36 (Ring West) en je gaat gelijk rechtsaf de Laan Corpus Den Hoorn op.
Bij de volgende rotonde ga je rechtuit.
Bij de verkeerslichten ga je rechtsaf de Paterswoldseweg op.
Bij de volgende rotonde ga je rechtuit. Na een bocht naar rechts sla je linksaf naar het recreatieterrein, en je gaat gelijk weer linksaf. Volg de Kaapse Baan richting de jachthaven. Net voor de jachthaven is aan de linkerkant de boothelling. Hier is een steiger, en ook een lage graskant waar je goed kunt instappen.

Route van 18 km

Het noordelijke deel van het Paterswoldse Meer heet Noordermeer. Vanaf het startpunt vaar je naar rechts langs de jachthaven. Vervolgens vaar je naar rechts in zuidoostelijke richting langs de eilanden De Lange West en De Zweerden. Net voor het eiland De Fokken is rechts een doorgang. Je komt dan op het grote Paterswoldse Meer. Je kunt hier rondvaren of gelijk linksaf naar de oostelijke oever varen. Je vaart richting de molen De Helper. Hier ga je de Nijveensterkolk in. Bij de sluis kun je overdragen naar het Hoornsediep. Het is een beetje lasting omdat het smalle pad een bocht om het bedieningshokje van de sluis maakt. Het kan zijn dat je de kano boven het hek moet optillen om de draai te kunnen maken. In het Hoornsediep is even naar rechts een oude kanosteiger.
Je vaart linksaf langs het clubhuis van de Groninger Kanovereniging. Even verder is een openbare kanosteiger. Bij het Noord-Willemskanaal vaar je rechtuit. Even verder kun je weer links over een stukje Hoornsdiep varen. Alleen kano's mogen hier varen. Je komt langs verschillende woonboten. De woonboten rechts hebben hun eigen pontje omdat er geen weg naartoe is. Als je weer bij de Noord-Willemsvaart komt is links een lage kant waar je kunt pauzeren.
Je vaart verder in noordelijke richting naar het centrum van Groningen. Bij de volgende kruising zie je links sluizen. Op de hoek is het clubhuis van roeiclub De Hunze met een grote drijvende steiger. Een klein stukje verder is rechts een openbare steiger. Hier is ook een openbaar toilet. Bij de T-splitsing ga je rechtsaf de Noorderhaven op. Verderop heet deze gracht Spilsluizen, en voorbij de bocht naar rechts Schuitendiep. Bij de volgende kruising ga je rechtsaf het Verbindingskanaal op. Onder de Herebrug is kanoverhuur 't Peddeltje. Even verder kom je langs het Groninger Museum. Vervolgens ga je linksaf het Noord-Willemskanaal op en je vaart dezelfde weg terug naar het startpunt.

Downloadbare GPS-track (18 km) naar het centrum van Groningen.

Startpunt bij de boothelling aan het Hoornse Meer. Dit is het noordelijke deel van het Paterswoldse Meer.

Doorgang langs het eiland De Fokken.

De molen De Helper markeert de ingang van de Nijveenster Kolk.

Nijveenster Kolk.

Hoornsediep met privé veer voor de woonboten.

Hoornsediep.

Rustpunt aan het eind van het Hoornsediep.

Kanaal "A" rechtuit onder de brug door.

A.

Noorderhaven.

Noorderhaven.

Noorderhaven.

Noorderhaven.

Spilsluizen.

Spilsluizen.

Schuitendiep.

Verbindingskanaal.

Groninger Museum aan de Zuiderhaven.

Terug bij het startpunt aan het Paterwoldse Meer.

Meerschap Paterswolde Het Paterwoldse Meer is in beheer bij Meerschap Paterswolde.

Een kaartje (pdf-bestand) van het centrum van Groningen vind je hier.