Johans Kayak Site   www.kanoroutes.nl

De Linge
INHOUD

Hoewel de Linge een rivier is, staat er nauwelijks stroming. Je kunt in beide richtingen even gemakkelijk varen.

Startpunt Heukelum:

In Leerdam kun je nergens met de auto dichtbij een geschikt startpunt komen. Het dichtstbijzijnde geschikte startpunt is 2 km. verder bij het haventje van Heukelum. Vanaf Leerdam rij je in zuidelijke richting over de N848. Bij een rotonde ga je rechtsaf richting Heukelum. Bij de eerste huizen ga je rechtsaf de Voorstraat in. Hier is gelijk achter de dijk een klein haventje waar je te water kunt.

Van Heukelum naar Gorinchem en terug 26 km.

Vanaf Heukelum vaar je in ongeveer 2,5 uur naar het centrum van Gorinchem (13 km). Voorbij de brug van de A15 is een minder interessant stuk vanwege de industrie langs het water. Het centrum van Gorinchem is echter heel mooi. Er zijn leuke winkelstraatjes en goede eetgelegenheden. Langs de gracht zijn diverse boodschappensteigers (zo staat het aangegeven). Hier kun je goed uitstappen. Via een steegje kom je dan in een winkelstraat.

Van Heukelum naar Fort Asperen is 4,8 km (1 uur).

Je komt langs Leerdam waar bij de brug een terras aan het water is. Bij het Fort Asperen is een steiger waar je kunt uitstappen. Hier zijn ook picknicktafels. Het fort is open voor publiek (op maandag gesloten). In Asperen is ook een goed startpunt. Er is een park langs de rivier met een speciaal gemaakt kano-instappunt bij de Waterpoort. Hier is ook parkeergelegenheid.

GPS Heukelum: Lat. 51.8750 Lon. 5.0805
GPS Asperen: Lat. 51.8795, Lon. 5.1174

Linge bij Heukelum.

Linge bij Heukelum.

Gorinchem.

Gorinchem.

Sluis bij Asperen. Deze staat gewoonlijk open.

Asperen.Geldermalsen

Startpunt Geldermalsen:

Als je vanuit het noorden komt: neemt de A2 (E25) van Utrecht in de richting 's-Hertogenbosch. Je kunt het drukke centrum vermijden door de afslag Culemborg (N320) te nemen. Ga als je vlakbij Culemborg bent rechtsaf in de richting Geldermalsen. Als je vanuit andere richtingen komt, neem de A15 (E31) Rotterdam - Nijmegen. Ga van de snelweg af in bij Meteren of Wadenoyen en volg de borden naar het centrum van Geldermalsen en Culemborg. Er is hier maar een brug en daar moet je zijn. Voor de kanoverhuur aan de noordoever afslaan naar het westen en meteen linksaf. Met de eigen kano moet je aan de zuidoever instappen. Bij de instapplaats is gratis parkeren, maar in het hoogseizoen en op zaterdag kun je maar beter vroeg komen. Als de plaatselijke kermis wordt gehouden (meestal rond de derde week van mei) is deze instapplaats niet per auto bereikbaar.

Buren:

Een hele mooie en korte trip is naar het oude stadje Buren. Ga vanuit Geldermalsen naar het oosten en vervolgens linksaf het zijriviertje de Korne in. Dit is de enige zijrivier die de Linge heeft. Beslist de moeite waard! In Buren zie je links de oude stadsmuur. Bij de tweede brug is links een geschikte plek om uit te stappen. Een klein stukje verder is een stuw en hier is geen overstapplaats. Een wandeling door het stadje is erg de moeite waard.

Kapel-Avezaath:

Hier is de enige camping die direct aan de Linge ligt: "In den Boomgaard". Ik ben er even wezen kijken. Een mooie camping, maar voor mij ligt het te dicht langs de snelweg. Ik houd niet van verkeerslawaai. Vanuit Geldermalsen is het wel een mooie kanotocht hier naartoe. Bij de Korne houd je nu rechts aan. Onderweg kom je twee keer langs een stuw, maar er zijn goede overstapplaatsen. Tussen de twee stuwen in moet je nog een keer overstappen omdat hier een balk over het water ligt om drijvende rommel tegen te houden. De graskant is hier laag, dus het is geen probleem. Na de tweede stuw komt de Linge steeds dichter bij de snelweg (en ook bij de camping).

Rumpt:

De tocht hier naartoe is geschikt als dagtocht. Er zijn imposante grote bomen langs de route en enkele mooie oude landhuizen. Vanuit Geldermalsen ga je naar het westen de spoorbrug onderdoor. Je komt langs de dorpen Tricht, Deil, Enspijk en Beesd. Alleen bij Beesd is een kanosteiger waar je aan land kunt, maar dit is net onder de brug waar de snelweg over de rivier gaat, dus erg lawaaiig. Het is beter om bij de pont van Enspijk te pauzeren. Aan de noordoever is het goed mogelijk aan land te gaan. Hier kun je lekker even in het bos wandelen om de benen te strekken. Net voor Rumpt is een kleine zijvaart linksaf. Het gaat nergens naartoe, maar het is leuk even door de sluis te varen (die staat open), en vanaf de andere kant eens naar het witte huisje op de dijk te kijken.

Startpunt Geldermalsen.

Korne.

De Korne bij Buren.

Appelbloesem.

Boomgaard langs de Linge.